Witte wijnen

Witte wijn druivensoorten

Witte wijn druivensoorten

 

 Chardonnay

Chardonnay is een druif die over de hele wereld voorkomt. De chardonnay druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft en wordt veel voor de vinificatie van wijn gebruikt. Chardonnay is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groene appelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - zie vinificatie - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen. 
 

 Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. De Sauvignon Blanc druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog. Wijn gemaakt van Sauvignon Blanc ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt. In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon Blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In Frankrijk vindt men de Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er interessante assemblages met de Sémillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel goede Sauvignon Blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld. 
 

 Riesling

Riesling wordt ook wel de koningin van de Franse Elzas en Duitsland genoemd. Riesling is een bekende druif waar met name wijn van gemaakt wordt in Duitsland. De Riesling druif is uitermate geschikt voor het produceren van elegante soepele wijnen. De Riesling druif staat bekend om de druif die veel verschillende soorten wijnen qua kwaliteit tot stand kan brengen. Zo brengt de Riesling druif prijsvechters in de supermarkt voort maar ook echte kwalitetitswijnen. Bosch Wijnkopers garandeert u dat al de aangeboden Riesling wijnen van topkwaliteit zijn.
 

 Rueda Verdejo

De Rueda brengt over het algemeen veel Verdejo wijnen voort die een perfecte prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Het Rueda gebied is bekend vanwege de productie van mooie, verse en heerlijk fruitige wijnen gemaakt van de Verdejo druif. Sauvignon Blanc gecombineerd met de Verdejo druif brengt een sublieme wijn voort.  
 

 Pinot Blanc

Pinot Blanc is een druivensoort die veel overeenkomsten heeft met de Pinot Noir en Pinot Gris druif. De Pinot Blanc is een krachtige druif die bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Het gros van de Pinot Blanc plantages in Frankrijk zijn gevestigd in de Elzas. Van de Pinot Blanc druif kunnen er wijnen gemaakt worden met verschillende smaaktypen. Helaas worden er door de supermarkten vaak vlakke smaakloze Pinot Blanc wijnen op de markt gebracht waardoor de populariteit van de Pinot Blanc druif drastisch is afgenomen de afgelopen jaren.
 

 Pinot Gris

 De Pinot Gris druif beschikt over het algemeen over veel suikers en weinig zuren. Hierdoor aard de Pinot Gris druif het beste in koele gebieden. In warmere klimaten wordt de Pinot Gris druif al snel zoeter vanwege het warme klimaat. Helaas worden er door de supermarkten vaak vlakke smaakloze Pinot Gris wijnen op de markt gebracht waardoor de populariteit van de Pinot Gris druif drastisch is afgenomen de afgelopen jaren.
 

 Semillon

De Sémillon druif is een druivensoort die wereldwijd veel verplant wordt. Van de Sémillon druif kunnen prachtige wijnen worden gemaakt. Al de wijnen gemaakt van de Sémillon druif bij Bosch Wijnkopers zijn gegarandeerd van hoge kwaliteit. In de Sémillon wijnen ruikt en proeft men met name abrikoos, mango en perzik wat dit een erg aangenaam fruitige wijn maakt.