Rode Wijnen

Rode wijn druivensoorten

Rode wijn druivensoorten

 

 Merlot

Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Merlot is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel. De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak. Merlot wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn. Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlot wijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat Merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen. Verder wordt er merlot wijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd en Zuid-Amerika, met name in Chili. 
 

 Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon wordt zowel overal in Europa aangeplant. De Cabernet Sauvignon is een een laatrijpend druivenras die uitstekend tot zijn recht komt in warme klimaten. Landen waar de Cabernet Sauvignon druif wordt verbouwd zijn onder andere Frankrijk, Australië, Amerika, Chili, Spanje, Zuid Afrika en Italië. Wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif zijn over het algemeen kwalitatief uitstekende wijnen. Cabernet Sauvignon wijnen zijn een van de bekendste en meest geteelde druivenrassen voor rode wijnen. Uit de Cabernet Sauvignon druif ontstaan veelal goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Naarmate de wijn langer wordt bewaard zal de smaak van de Cabernet Sauvignon in de fles (vaak positief) veranderen. Smaken die voortvloeien uit de Cabernet Sauvignon druif zijn veelal cassisfruit en kersen in combinatie met een aangename kruidigheid. De Cabernet Sauvignon druif wordt ook regelmatig gebruikt om te mixen met andere druivensoorten. Met name de jonge Cabernet Sauvignon wordt vaak gecombineerd met andere druivensoorten om een mooie blend-wijn te maken. 
 

 Syrah / Shiraz

De druif Shiraz of Syrah, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de Shiraz doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. De Shiraz of Syrah komt voort uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. Typerend voor Shiraz of Syrah wijnen is dat zij beschikken over enorm veel tannine. De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft - zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is - een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. 
 

 Tempranillo

De Tempranillo druif is een Spaanse druivensoort waarvan rode wijn wordt gemaakt. Tempranillo betekent vroeg, hieraan heeft de druivensoort ook haar naam te danken omdat de Tempranillo druif vroeg rijp is. In Argentinië en Portugal worden ook Tempranillo wijnen geproduceerd. Tempranillo wijnen zijn qua smaak en geur veelal fruitige wijnen. Tempranillo wijn kan goed rijpen op hout, over het algemeen beschikt het over een lage zuurgraad waardoor het soepele/toegankelijke wijnen zijn. De Tempranillo druif wordt ook gecombineerd met andere druiven om er een blend-wijn van te maken. 
 

 Pinot Noir

Pinot Noir is een blauwe druivensoort die het best aard in streken met een getemperd klimaat. Voor een Pinot Noir druif moet het groeiseizoen lang zijn, hierdoor wordt de aromavorming in de vruchten bevordert. Pinot Noir wijn wordt geproduceerd in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld landen. Kenmerkend voor de Pinot Noir wijnen is dat ze vanaf het begin al heel toegankelijk/soepel zijn om te drinken. Tevens zijn Pinot Noir wijnen geschikt om flesrijping te ondergaan. Al de door ons aangeboden Pinot Noir wijnen zijn voorgeproefd en geselecteerd door vakbekwame vinologen.
 

 Malbec

Malbec is een paarse druivensoort die wordt gebruikt bij het maken van rode wijn. Malbec druiven staan bekend om hun zwarte donkere kleur en robuuste tannines. In de Malbec druif komen pruimen en bramen als smaken naar boven. De Franse plantages van Malbec zijn hoofdzakelijk te vinden in Zuid-West Frankrijk. De Malbec druif komt met name in de Bordeaux voor, in de Haut Médoc is het één van de belangrijkste druivensoorten. In Argentinië is de druivensoort Malbec de meest gebruikte druivensoort om wijn van te maken. Malbec is een geschikte druivensoort om blend-wijnen van te maken. De Malbec druif is goed te combineren met Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.  
 

 Chianti Rufina

Informatie volgt.